Oprócz jabłek w wielu krajach dużą popularnością cieszą się również gruszki. Są to owoce posiadające dużo wartości odżywczych. Gruszki są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wzmacniają cały organizm człowieka. Fakty i ciekawostki o gruszkach
Historia gruszki
Wartości te doceniane już były w czasach starożytnych. Pierwsze odmiany gruszy pojawiły się na świecie około 3 tys. lat temu, na terenie Persji. Gdy owoc ten dodarł do Grecji i Rzymu, rozróżniano już niemal 40 jej odmian. Około 300 lat temu wyhodowano w Europie nowe odmiany tego smacznego i wartościowego owocu, dzięki czemu liczba odmian wzrosła do 60.
Gruszka i kalorie
Gruszki to owoce, które najczęściej spożywamy na surowo. Ale można je również gotować, prażyć, dusić, suszyć, używać ich do tworzenia dań, kompotów, ciast i deserów.
Gruszka pod względem kaloryczności należy do owoców średnio kalorycznych, gdyż w 100 gramach znajduje się niecałe 60 kalorii. Dzięki niskiej kaloryczności i błonnikowi znajdującemu się w gruszkach, mogą spożywać ją osoby dbające o prawidłową wagę swojego ciała.
Co zawiera gruszka?
Gruszka jest bogatym źródłem witamin i licznych minerałów. W swoim składzie posiada:
– witaminę C, A, E, K, oraz witaminę B 6,
– żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, sód, cynk,
– zawierają także jod, czyli minerał wpływający pozytywnie na górne drogi oddechowe i wspomagający funkcjonowanie tarczycy,
– a także bor wspomagający pracę mózgu,
– gruszki posiadają też kwas foliowy, który jest niezbędny szczególnie dla kobiet w okresie ciąży,
– owoce te w swoim składzie posiadają błonnik, który przyspiesza metabolizm, czyli wspomaga odchudzanie.
Gruszka i zdrowie
Spożywanie gruszek może zapobiec wielu chorobom, np. udarowi mózgu i chorobom zwyrodnieniowym stawów. Wspomagają w walce z opuchlizną kończyn spowodowaną nagromadzeniem wody w organizmie. Są także moczopędne, a więc pomocne w zapaleniach dróg moczowych. Napar z gruszek jest wskazany w przypadku przeziębień, kaszlu i gorączki. Napar stosowany jest też jako okład na głowę, pomagając w bólach migrenowych
Na co są dobre gruszki? Spróbujmy wymienić:
– poprawiają także pracę mózgu,
– usprawniają koncentrację i pamięć,
– opóźniają efekty starzenia,
– regulują ciśnienie krwi,
– ograniczają powstawanie skrzepów udrażniając naczynia krwionośne,
– poprawiają pracę serca,
– uodparniają układ nerwowy,
– wzmacniają układ mięśniowy,
– zwalczają kamicę żółciową,
– zapobiegają zaparciom,
– regulują działanie przewodu pokarmowego,
– przeciwdziałają anemii.
Ciekawostki o gruszkach: Zaq1.pl / GT
Zobacz też:
> Kasztan jadalny
> Warzywa na wiosnę