Dla wielu z nas Francja, to przede wszystkim wspaniała kuchnia, w której rolę niezwykle istotną odgrywają sery. Po jakie gatunki serów sięga się w tym kraju najchętniej? Jakie czynniki sprawiły, że zyskały one popularność w całej Europie? Poznaj francuskie sery pleśniowe
Do najsłynniejszych serów we Francji zaliczają się sery pleśniowe, godnie reprezentowane przez dwa gatunki: Brie oraz Camembert. Każdy z nich może stać się samodzielną przystawką, jak i dodatkiem do kanapek, jak i dodatkiem szeregu potraw, które smakiem oczarują najbardziej wymagającego smakosza. Czym różnią się oba wspomniane sery pleśniowe?
Francuskie sery pleśniowe: Brie i Camembert
Camembert wyróżnia się okrągłym kształtem, ostrym zapachem oraz kremową konsystencją, dzięki której stał się popularnym gościem na wielu europejskich stołach.
Brie z kolei ma trójkątna formę. W jego smaku można też wyczuć intrygującą, lekko orzechową nutę.
Zarówno Brie, jak i Camembert, są wyjątkowo aromatyczne. Pokrywające je pleśniowa skórką, nadaje im niezwykłego charakteru.
Sery pleśniowe: (c) Zaq1.pl / GT
Zobacz też:
>
>