Kasztan jadalny to popularne drzewo, które w polskich parkach i ogrodach pojawia się coraz częściej. Drzewa te lubią ciepło, choć są w stanie przetrwać nawet trzydziestostopniowe mrozy – pod warunkiem, że tak niska temperatura nie utrzymuje się zbyt długo
Drzewo kasztana jadalnego i marony
Warto też pamiętać, że kasztan jadalny jest drzewem wymagającym sporej przestrzeni, dlatego należy go sadzić tylko w większych ogrodach. Czy warto postawić na takie drzewo? Tak! Kasztan jadalny to piękna dekoracja każdego parku i ogrodu, która może się pochwalić wspaniałymi liśćmi oraz kwiatami, kwitnącymi pod koniec maja. Największe zainteresowanie kasztany jadalne wzbudzają jednak w drugiej połowie października, kiedy pojawiają się marony. Są to jadalne owoce, które z powodzeniem można włączyć do swej diety. Są one bogate w białko i skrobię, także w witaminę K oraz witamin z grupy B.
Kasztany jadalne w naszej diecie
Kasztany jadalne – prażone lub gotowane, okazują się ciekawym dodatkiem do jesiennego menu. Wielką popularnością cieszą się też przepisy na kremy z jadalnych kasztanów oraz na zupy, w których te owoce się pojawiają. Warto z nich skorzystać, gdyż dzięki takim dodatkom nasza kuchnia staje się ciekawsza, a my poznajemy nowe, oryginalne smaki.
Kasztan jadalny: (c) Zaq1.pl / GT
Zobacz też:
> Francuskie sery pleśniowe
>