Jednym z tych przyjemniejszych obowiązków związanych z przygotowaniem wesela jest ustalanie menu na imprezę. Menu weselne musi pasować absolutnie wszystkim gościom wesela. Nie można dopuścić do sytuacji, w której osoba, która od lat nie jada mięsa, nie otrzyma żadnej alternatywy dla tłustego schabowego i będzie głodna
Weselne menu dla dzieci i wegetarian
Osobiste preferencje są bardzo ważne i nie wolno ich bagatelizować. Niektórzy nie jedzą mięsa, kierując się kwestiami moralnymi lub zdrowotnymi, inni po prostu go nie lubią i dlatego chętniej sięgną po warzywną potrawę niż kurczaka czy wieprzowinę. Trzeba też pamiętać o ewentualnych alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Najlepiej by było, gdyby propozycje weselnego menu nie zawierały składników mocno alergizujących i uczulających, takich jak orzechy czy duża ilość nabiału. Przynajmniej część dań nie powinna mieć w sobie glutenu.
Jeśli wesele nie jest przygotowywane na dwieście osób, można zapytać wcześniej każdego z osobna o to, czego nie jada, czego nie toleruje i na co ma alergie. Na podstawie uzyskanych informacji należy przygotować specjalne listy, które potem wręczy się organizatorom imprezy, aby wiedzieli komu mają przygotować i podać alternatywne posiłki.
Oddzielne menu powinno też zostać stworzone z myślą o dzieciach. Niektóre maluchy jadają to, co dorośli, ale tylko niektóre i w zależności od ich wieku. Firmy zajmujące się przygotowaniem weselnych posiłków zwykle mają zresztą oddzielną kartę z propozycjami dla najmłodszych.
Cena weselnego menu
To ile zapłacisz za przygotowanie potraw na wesele, zależy od ilości dań, poziomu ich skomplikowania związanego z ich przyrządzeniem oraz od jakości oraz typu użytych składników. Dlatego warto wcześniej określić swój budżet, a dopiero potem brać się za poszukiwanie wymarzonych potraw i uwzględnianie ich w oficjalnym jadłospisie weselnym.
Menu weselne: (c) Zaq1.pl / GT
Zobacz też:
> Atrakcje weselne i eventowe
>