Polacy kochają zupy, a pomidorowa stała się narodową specjalnością i nieodłącznym elementem tradycyjnego polskiego obiadu. Prawie co trzeci Polak wymienia ją jako swoją ulubioną zupę
Polacy lubią zupy
Zupy są proste i szybkie w przygotowaniu. Są też źródłem niezbędnych, łatwo przyswajalnych składników odżywczych i minerałów. Pomimo niskiej kaloryczności, są sycące i zapełniają żołądek na długi czas. Aż 70% osób ankietowanych przez IQS uważa zupę za pełnowartościowy posiłek. Prawie połowa uczestników sondażu przyznaje, że zupy goszczą na ich stołach kilka razy w tygodniu.
Jakie zupy lubimy?
Największą popularnością cieszą się zupa pomidorowa i rosół. Blisko 60% respondentów wymienia je wśród swoich ulubionych zup. Co dziesiąty Polak na obiad wybiera najchętniej żurek lub zupę jarzynową. Nieco mniejszym powodzeniem cieszy się kapuśniak.
– Istnieje wiele powodów, żeby włączyć zupy na stałe do menu. Przede wszystkim to dobry sposób na przemycenie do codziennej diety warzyw, które są tak ważne dla zdrowia, dostarczając naszemu organizmowi niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów – mówi Monika Honory, specjalistka ds. żywienia.
Pomidorówka
Popularność pomidorówki wśród Polaków nie powinna nikogo dziwić. Ekonomiczna i prosta w przygotowaniu, na długo zaspokaja uczucie głodu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że spożywanie zup, w tym pomidorowej, może znacząco pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami.
Główny składnik tej zupy – pomidory, są źródłem dużej ilości pierwiastków mineralnych. Pomidory zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami, a dzięki dużej zawartości witaminy C (jeden owoc pokrywa ok. 60% dziennego zapotrzebowania), wzmacniają odporność. Bogate są również w potas, odpowiedzialny za obniżenie ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.
Zupa pomidorowa w Zaq1.pl
Zobacz też:
> Polskie zupy ciekawostki
> Kotlet schabowy